Tagi

, , , , , ,

Dość dawno temu moja mama piekła makowiec… bez mąki! Nigdy nie przepadałam za makowcem z dużą ilością ciasta, wiec ta wersja wyjątkowo mi zasmakowała! Niestety przepis gdzieś się zapodział. Niedawno otrzymałam przepis na ten sam makowiec od sympatycznej koleżanki Justyny :) Makowiec jest pyszny, wilgotny z delikatnym aromatem jabłka i bakalii!makowiec

Składniki i przygotowanie:

  • 1 margaryna
  • 1 czubata szklanka kaszy manny
  • 1 kg masy makowej
  • 1 szklanka cukru
  • 50 g bakalii
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kg jabłekmak

Margarynę włożyć do rondelka i rozpuścić, następnie odstawić do wystygnięcia.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na grubych oczkach tarki, następnie odcisnąć z soku.
Żółtka wbić do miski i utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać masę makową, kaszę mannę, ostudzoną margarynę, bakalie oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.
Białka jaj ubić na sztywną pianę, następnie powoli dodawać do masy delikatnie mieszając.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut.

Pozdrawiam, Karla