Tagi

, , , , , , , , , , , , , , ,

Każdy z nas miewa takie dni, w które nie ma ani ochoty, ani czasu na gotowanie obiadu. Wtedy często sięgamy po gotowe dania, lub bardzo popularne „chińskie zupki”, których smak i walory zdrowotne nie są zadowalające…
Kiedy mam dzień „kuchennego lenia” zawsze mam w zanadrzu pomysł na najsmaczniejszą i najszybszą zupę jarzynową. Kolorową, pełną warzyw o azjatyckim charakterze. Wystarczy tylko opakowanie dobrych, mrożonych warzyw, jogurt, trochę wody i kilka aromatycznych przypraw! Obiad w 15 minut dla każdego leniucha!

zupamaleSkładniki i przygotowanie:

  • 500 g mrożonych warzyw (ja użyłam mrożonej marchewki, groszku, fasolki, szalotek oraz kukurydzy)
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanego imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki chili

Do garnka wlać ok. 1 litra zimnej wody, dodać mąkę i jogurt, dokładnie wymieszać. Całość zagotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, by jogurt się nie zważył. Warzywa rozmrozić według instrukcji na opakowaniu (albo zagotować, lub podsmażyć na patelni), a następnie dodać do jogurtu. Dodać masło, czosnek oraz przyprawy, zagotować i zajadać :)

Smacznego! Karla

Reklamy