Tagi

, , , , , , , , , , ,

W kuchni meksykańskiej niesamowitą popularnością cieszą się ucierane sosy, które są świetnym dodatkiem do przekąsek. Bardzo często stanowią one główny składnik dań. Słowo mole oznacza sos z utartych składników świeżych (np. pomidory, awokado, czosnek) oraz suchych (np. suszone chili). Aby przygotować dobre mole, należy rozdrobnić wszystkie składniki w umiejętny sposób i sprawić, by miało idealną konsystencję.
Jednym z najpopularniejszych meksykańskich mole jest zielony dip guacamole z awokado z dodatkiem soli, limonki oraz świeżej kolendry. Opcjonalnie do guacamole można dodawać czosnek lub świeżego pomidora. Idealnie komponuje się z tortillą, chipsami nachos, daniami z fasolą, serem oraz wszelkimi mięsami (również grillowanymi :)). Jest świetnym składnikiem wielu zup i sosów – nadaje im delikatnego smaku i konsystencji.

guacamolemaleSkładniki i przygotowanie:

  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 suszonej papryczki chili
  • 1,5 łyżki posiekanych świeżych liści kolendry
  • sól do smaku

Awokado umyć, obrać ze skórki oraz usunąć pestki. Pokroić na małe kawałki, umieścić w miseczce. Dodać sok z limonki, jogurt oraz przyprawy. Całość dokładnie rozgnieść widelcem lub przy pomocy blendera.

Smacznego! Karla