Tagi

, , , , , , , , , , ,

Kolejny wiosenny weekend, podczas którego pogoda nas nie rozpieszcza. Podczas deszczowego spaceru w mojej głowie powstał pomysł na wyjątkową zupę – lekką i aromatyczną. Każda kolejna łyżka przenosi nas do gorącej Hiszpanii – aromat pomidorów, słodkiej czerwonej papryki i pysznej hiszpańskiej kiełbasy chorizo sprawiają, że deszczowy weekend staje się lepszy :)zupamaleSkładniki i przygotowanie:

  • 1,5 litra bulionu wieprzowego
  • 150 g  kiełbasy chorizo
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 por
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka słodka do koloru

Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grube paski. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, paprykę grillować do miękkości na termoobiegu przez ok. 20 minut.
W garnku zagotować bulion. Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę chorizo w kostkę – podsmażyć na łyżce oleju, dodać łyżkę mąki i całość zasmażyć. Dodać do zupy razem z pomidorami. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut.
Paprykę pokroić w cieńsze paski, por pokroić w krążki, posiekać papryczkę chili i czosnek. Warzywa dodać do zupy i gotować pod przykryciem jeszcze 10 minut. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem

Smacznego! Karla

Reklamy