Tagi

, , , , , ,

Słoneczna pogoda sprawia, że coraz częściej mam ochotę na zimne napoje i… lody :) Najlepsze są oczywiście te domowe. O smaku mojego ulubionego napoju i o pięknym wiosennym kolorze… Przedstawiam lody o smaku zielonej herbaty matcha! Idealnie orzeźwiają i znikają w momencie!lody1Składniki i przygotowanie:

  • 0,5 litra mleka
  • 1 laska wanilii
  • 4-5 łyżeczek zielonej herbaty matcha
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 250 ml śmietany kremówki
  • szczypta soli

Mleko wlać do rondelka, dodać laskę wanilii i zagotować. Do miski wsypać zieloną herbatę i zalać gorącym mlekiem, wymieszać i odstawić na kilka minut, by herbata się zaparzyła. Do dużej miski wbić żółtka jaj i utrzeć je z cukrem na krem. Do masy wlać ciepłą (nie gorącą!) herbatę, ucierać mikserem. Powstanie piana, a następnie masa zacznie lekko gęstnieć. Masę wstawić do lodówki, aby się schłodziła. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę z szczyptą soli. Następnie połączyć z herbacianą masą. Całość przełożyć do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody (najlepiej sprawdzają się plastikowe pojemniki po lodach lub pojemniki śniadaniowe). Lody przykryć folią aluminiową i wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę. Po godzinie wyciągnąć lody z zamrażalnika i wymieszać je mikserem na jednolitą masę. Wstawić do zamrażalnika na kolejną godzinę. Po kollody2ejnej godzinie ponownie wyciągamy lody. Tym razem mieszamy je trzepaczką lub łyżką, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Lody wkładamy do zamrażalnika na kolejną godzinę lub półtorej (zależy jaka konsystencja lodów nam odpowiada). Lody są gotowe!

Najlepiej spożywać je świeżo po przygotowaniu, jednak smakują równie dobrze następnego dnia (następnego dnia lody zamarzają na kość, dlatego przed podaniem należy odkroić kawałek lodów od zmrożonej całości i wstawić do lodówki na około 5 minut. Po 5 minutach lody mają konsystencją idealną do podania!).

Smacznego! Karla

Reklamy