Tagi

, , , , , , ,

Dania mączne – takie jak pierogi, kulebiaki czy bliny – są nieodłącznym elementem kuchni rosyjskiej. Dawniej bliny były daniem przygotowywanym przez ludzi ubogich ze względu na dostępność składników niezbędnych do ich przygotowania. Dziś są one daniem ekskluzywnym ze względu na wyrafinowane dodatki t.j. wędzone ryby i kawior. Bliny mogą być przygotowywane z wielu rodzajów mąki, jednak największą popularnością cieszą się delikatne placuszki z mieszanki mąki gryczanej i pszennej. Puszyste, rumiane kąski drożdżowego ciasta przesiąknięte aromatem masła, sprawiają, że – jak pisał o blinach Antoni Czechow („Wiśniowy sad”): „Weźmiesz jednego, zanurzysz w gorącym maśle, zjesz, a drugi już sam do gęby włazi.” :) Przed Wami rosyjskie bliny:

blinymale

Składniki i przygotowanie:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki przesnnej
  • 25 g drodży
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • masło klarowane do smażenia blinów
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • posiekana cebulka dymka lub szczypiorek
  • słoiczek kawioru
  • 150 g wędzonego łososia
  • sól i pieprz do smaku

W dużej misce rozpuść drożdże w letnim mleku. Dodaj roztopione masło, sól oraz oba rodzaje mąki, całość wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 25 minut.
W międzyczasie przygotuj sos do blinów: śmietanę wyłóż do miseczki, wymieszaj z posiekaną dymką, solą i pieprzem. Do osobnych miseczek wyłóż kawior i wędzonego łososia.
Białka jajek ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Na rozgrzane na patelni masło nakładaj łyżką placuszki. Smaż na złocisty kolor z każdej strony.

Smacznego! Karla