Tagi

, , , , , ,

Chyba nic nie pachnie tak pięknie, jak świeżo upieczony chleb! Nie taki zwykły, pszenny, który możemy kupić w każdej piekarni. Najlepszy zapach ma chleb upieczony w domowym zaciszu, w którego przygotowanie wkłada się całe swoje serce. Przed Wami chrupiący chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, pestkami dyni oraz słodką żurawiną!chleb

Składniki i przygotowanie:

  • 70 dag mąki krupczatki
  • 30 dag mąki żytniej
  • 8 łyżek otrąb żytnich
  • 4 łyżki pestek z dyni
  • 6 nasion słonecznika
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1,5 łyżki soli
  • 5 łyżeczek cukru
  • 70 g drożdży
  • 1 litr ciepłej wody

Pokruszone drożdże, mąkę, cukier, ziarna i owoce wymieszać i zalać ciepłą wodą. Wyrobić luźne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Ciasto ponownie wyrobić, a następnie przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i ponownie odstawić na 20 minut.
Kiedy ciasto wyrośnie piec w piekarniku ok. 1 godziny w 230 stopniach.
Chleb odstawić do wystudzenia i skropić zimną wodą.

Miłego chrupania! Karla

Reklamy