Tagi

, , , , , , , , ,

Kuchnia amerykańska kojarzy nam się z tłustym i niezdrowym jedzeniem – hamburgerami, frytkami i puszką gazowanego napoju… To zasługa najbardziej znanych sieciowych restauracji oraz obrazu kuchni amerykańskiej, które jest nam serwowany w filmach. Tymczasem Amerykanie mają do zaoferowania naprawdę smaczne dania: od słynnego apple pie, jabłek w karmelu, pancakes, muffiny aż po wszelkiego rodzaju grillowane mięsa (żeberka, soczyste steki, hamburgery). Prawdziwy hamburger to grillowany i naprawdę gruby, soczysty kawałek mięsa podany w chrupiącej bułce w towarzystwie świeżych warzyw i wyśmienitego sosu barbecue. Czy taki hamburger może być niezdrowy? Nie sądzę!
hamburgerWystarczy tylko (na 4 osoby):

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki papryki chili
  • sól do smaku
  • kilka plastrów żółtego sera
  • warzywa: sałata, pomidor, ogórek konserwowy, podsmażona cebulka
  • pełnoziarnista  bułka

Mięso wymieszać z przyprawami, uformować grube kotlety 9ok 1,5-2 cm grubości) o średnicy bułki. Podsmażyć z pokrojoną w piórka cebulą na patelni na łyżce oleju aż się zazłocą. Kotlety ułożyć na przekrojonych bułkach z żółtym serem i podpiekać w piekarniku przez ok. 10 minut. Dodać złocistą cebulkę i świeże warzywa. Podawać z sosem barbecue.

Smacznego! Karla