Tagi

, , , , ,

Botwinka – zupa o delikatnym, słodkawym smaku, pięknym kolorze przyrządzona z liści i łodyg młodych buraków. Kojarzy mi się ona z wakacjami spędzanymi u babci na wsi. Tym razem przygotowałam ją sama: wykopałam z ogródka kilka marchewek, kilka ziemniaków i oczywiście młode buraczki wraz z liśćmi… Efekt? Sprawdźcie sami: botwinkaWystarczy tylko:

  • pęczek botwiny
  • 2 marchewkibotwinka male
  • 4 ziemniaki
  • 2 skrzydełka
  • mały kubek śmietany
  • zielona cebulka/szczypiorek
  • ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy
  • łyżeczka cukru
  • ząbek czosnku

Do garnka z zimną wodą (2 l) włożyć mięso, ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy, zagotować, ściągnąć tzw. „szumowiny”. Marchewkę pokroić w krążki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy, gotować ok. 15 minut. Dodać pokrojone buraki wraz z łodygami i liśćmi. Gotujemy kolejne 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i cukrem. Całość zagęszczamy kwaśną śmietaną.

Smacznego! Karla