Tagi

, , , , ,

Sezon na pomidory, paprykę i cukinię w pełni. Co smacznego można przygotować z tych świeżych, soczystych warzyw podczas weekendowego pobytu na wsi? Oczywiście, że leczo. Mocno paprykowe z dużą ilością mięsa (tłuściutkiego karczku) oraz swojskiej kiełbasy…leczoSkładniki i przygotowanie:

  • 300 g karczku
  • 2 kawałki swojskiej kiełbasy
  • 2 duże czerwone papryki
  • 3 duże pomidory
  • 2 średnie cebule
  • 1 cukinia
  • papryczka chili
  • łyżka smalcu
  • majeranek
  • 3 ząbki czosnku
  • sól

Karczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto na rozpuszczonym smalcu na złoto. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić ok. 20 minut. Po 20 minutach dodać drobno pokrojone pomidory oraz paprykę chili, dusić ok. 15 minut, następnie dodać posiekany czosnek i przyprawy. Zagotować. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami :)

Smacznego! Karla