Tagi

, , , , , ,

Piersi z kurczaka – mięso, dzięki któremu przygotowanie obiadu może być naprawdę szybkie i zdrowe. Można po prostu zrobić z nich kotlety, pyszną potrawkę, szaszłyki lub podawać grillowane w towarzystwie aromatycznych sosów. Jednak moje podniebienie bez wątpienia podbiły piersi kurczaka w piwie w towarzystwie złocistej cebulki. Przepis ten przywędrował do mojego domu z Czech – dzięki mojej przyszywanej babci ;) Soczyste mięso o delikatnym posmaku piwa i czosnku… Niebo w gębie!

kurczakSkładniki i przygotowanie:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 jasne piwo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 jajko

Piersi z kurczaka opłukać, włożyć do głębokiej miski (można je przekroić wzdłuż jeśli wolimy cieńsze kawałki mięsa, ja jednak zostawiłam piersi całe). Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek posiekać. Warzywa, przyprawy i rozbełtane jajko dodać do mięsa, całość zalać piwem i odstawić pod przykryciem do lodówki na przynajmniej godzinę.
Po tym czasie piersi kurczaka wyciągnąć z miski. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, smażyć piersi na złoty kolor z każdej strony. Po ok. 15 minutach pierś lekko naciąć i sprawdzić, czy mięso nie jest surowe. Następnie należy odcedzić cebulę, dodać na patelnię wraz z ok. 1/2 szklanki marynaty piwnej. Smażyć tak długo, aż jajko się zetnie i powstanie mieszanka jajka i cebuli :)

Smacznego! Karla