Tagi

, , , , , , , ,

W tym roku jesień jest złota, ale niestety też okropnie chłodna. Z rozrzewnieniem wspominamy upalne dni spędzane na piknikach, plaży czy wycieczkach. Spoglądam za okno na kolorowe liście drzew, siąpiący deszcz i słońce, które od czasu do czasu z trudem przedziera się przez ciężkie chmury. Rozglądam się po kuchni szukając ostatnich śladów lata. Moją uwagę przykuły rumiane jabłka – w ich pięknej rubinowej skórce dostrzegłam uwięzione promienie letniego słońca… Jabłka, pyszne kruche ciasto, słodka kruszonka, lody waniliowe… Smak lata. Do tego szczypta aromatycznego i rozgrzewającego cynamonu. Idealny deser na jesienną porę!ciacho

Składniki i przygotowanie:

  • CIASTO:
  • 300 g mąki
  • 50 g cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki wody
  • NADZIENIE:
  • 5 dużych jabłek
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka galaretki cytrynowej
  • KRUSZONKA:
  • 50 g masła
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 75 g mąki pszennej
  • 30 g brązowego cukru

W misce umieścić mąkę, cukier i masło i całość rozcierać palcami tak, by powstała drobna zacierka. Dodać 2 łyżki wody i wyrobić gładkie ciasto, przykryć folią i odstawić do lodówki na 30 minut.
Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, następnie odcisnąć nadmiar soku. Farsz wymieszać z cukrem i cynamonem.
Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na stolnicy na placek o ok. 4 cm większej średnicy niż forma, w której upieczemy tartę. Ciasto przełożyć na blachę, ponakłuwać widelcem. Następnie równomiernie rozsypać łyżkę suchej galaretki cytrynowej (dzięki temu wchłonie ona ewentualny nadmiar soku z jabłek, co pozwoli uniknąć rozmoknięcia ciasta). Na ciasto wyłożyć farsz.
Wszytskie składniki na kruszonkę umieścić w misce i zagnieść. Następnie wyłożyć na farsz.
Ciasto piec w 200 stopniach przez 25 minut.

Smacznego! Karla

Reklamy