Tagi

, , , , , , , , ,

 

Składniki i przygotowanie: zupa dyniowa

  • 2 piersi z kurczaka
  • ok. 1,5 kg miąższu z dyni
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka miodu
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • prażone pestki dyni (obrane pestki dyni uprażyć na gorącej patelni, by były chrupkie ;))
  • ser gorgonzola do podania

Do garnka wlać ok. 2 litrów wody, dodać piersi z kurczaka, zagotować. Dodać obraną i pokrojoną w talarki marchew, pietruszkę oraz kostki selera, zagotować. W międzyczasie dynię oczyścić, wyciągnąć pestki, obrać i pokroić miąższ w kostkę. Wyciągnąć kurczaka z zupy. Pokroić w kostkę.
Następnie na łyżce masła podsmażyć zupadyniowa1posiekaną drobno cebulę i dodać do zupy. Dodać kawałki dyni.Gotować przez około 15-20 minut do miękkości warzyw. Dodać miód, pieprz, czosnek, imbir oraz sól. Całość zmiksować by powstała jednolita konsystencja. Dodać lubczyk i kawałki kurczaka. Zagotować.
Podawać z kawałkiem sera oraz prażonymi pestkami dyni.

Smacznego! Karla