Tagi

, , , , , , ,

Po okresie wojen napoleońskich na kulturę rosyjską zaczęły wpływać obyczaje francuskie – poczynając od mody, a na kulinariach kończąc. Fascynacja francuską sztuką kulinarną udzieliła się Carowi Aleksandrowi, który postanowił w carskiej kuchni zatrudnić kilku francuskich kucharzy. Dzięki wpływom francuskim Rosja zawdzięcza wiele smakowitych dań m.in. właśnie boef Strogonow.

male_strogonow

Składniki i przygotowanie:

  • 0,5 kg wołowiny
  • 150 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • szklanka bulionu wołowego
  • 3-4 ogórki kiszone
  • łyżka mąki
  • kilka łyżek kwaśniej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Suszone grzyby włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić, by zmiękły.
W międzyczasie wołowinę pokroić w grubą kostkę, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć mięso aż zbrązowieje i wyparuje część „wody”. Podczas gdy mięso się smaży drobno kroimy cebulę, sól, pieprz oraz gałkę Następnie dodajemy do mięsa. Kiedy cebula się zeszkli dodać odsączone grzyby i bulion. Całość dusić ok. 25 minut, do miękkości mięsa.
Dodać pokrojonego w plasterki ogórka kiszonego, wymieszać, zagotować.
Podawać z kaszą gryczaną i kwaśną śmietaną.

Smacznego! Karla