Tagi

, , , , , , , , ,

Dziś wyjątkowy dzień dla naszych najmłodszych i najsłodszych :) W zeszłym roku przygotowałam z okazji mikołajek tradycyjne ciasteczka korzenne. W tym roku dałam się ponieść fantazji i stworzyłam aromatyczne ciastusie o smaku migdałowym. Chrupiące, maślane z delikatnym posmakiem amaretto…

male

Składniki i przygotowanie:

  • 250 g mąkimale1
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki amaretto
  • 50 g mielonych migdałów

Na stolnicy usypać kopiec z mąki, migdałów, proszku do pieczenia, dodać masło i posiekać. Następnie dodać jajka, amaretto cukier oraz cukier wanilinowy. Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkować na stolnicy i wycinać ciasteczka. Piec w 180 stopniach, przez 20 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.

Reklamy