Tagi

, , , , , , , , , , , ,

Zimowy spacer wśród grubych płatków śniegu, rumiane z zimna policzki. Zmarznięci wchodzimy do ciepłego domu pachnącego świeżym drożdżowym ciastem, cynamonem i goździkami… W zimowe popołudnie nic nie rozgrzewa lepiej niż kubek gorącej herbaty i cieplutkie bułeczki o korzennym zapachu, lekko cierpkim smaku żurawiny zrównoważonym słodkimi rodzynkami…

bulkimale

Składniki i przygotowanie:

  • 450 g mąki + ok. 50 g podczas wyrabiania ciasta
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 paczka suszonych drożdży
  • 50 g masła pokrojonego w kostkę
  • 2 jajka
  • 250 ml letniego mleka
  • 50 g miękkiego  masła
  • mały słoiczek żurawiny
  • garść rodzynek

Mąkę, cukier, drożdże, przyprawę do piernika i sól wymieszać w dużej misce. Dodać masło pokrojone w kostkę i ugniatać palcami, aż powstanie konsystencja zacierki. Dodać jajka oraz letnie mleko, wyrobić gładkie ciasto, dosypywać mąki, tak aby ciasto się nie kleiło. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Po 30 minutach ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1-1,5 cm. Na placku rozsmarować miękkie masło, następnie rozłożyć równomiernie żurawinę i posypać rodzynkami. Ciasto zwinąć w rulon (od dłuższej strony) i pokroić na 3 cm plastry. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 10 minut. Aby bułeczki były rumiane można je posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni prze ok. 20 minut.

Smacznego! Karla