Tagi

, , , , , , , ,

Nigdy nie przepadaliśmy za tradycyjną zupą rybną: bulion z głów karpia z grzankami. Dlatego z okazji zbliżających się świąt mam dla Was przepis na zupę rybną z… wakacji! :) Przepis przywędrował razem z nami z nad naszego polskiego morza. Aromatyczny bulion o smaku przypieczonej słodkiej papryki, delikatne kawałki świeżego łososia i dorsza z lekką nutą koperku…
Na naszym stole ta zupa gości przez cały rok, ale jest świetną alternatywą na Święta Bożego Narodzenia…

marynarska zupa rybna

Składniki i przygotowanie:

  • 500 g filetów z łososia
  • 500 g filetów z dorsza
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 1/2 opakowania słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu

Na rozgrzany olej wsypać słodką paprykę w proszku, podsmażyć delikatnie. Dodać pokrojoną w paski marchew, piórka cebuli oraz paski czerwonej papryki. Całość podsmażyć, aż cebula się zeszkli i dodać do gotującej się wody z przyprawami. Gotować ok. 5 minut.
Filety z dorsza i łososia pokroić w kostkę i dodać do bulionu. Gotować ok. 20-25 minut.

Smacznego! Karla