Tagi

, , , , , , , , , ,

„Wyobraźmy sobie ciasto. Delikatne, kruche, lekko wilgotne. Ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach. Następnie do tego wyobrażenia dodajmy sernik. Miękki, delikatny smak dopełniający ciasto. W końcu zaś do tego obrazu dołącza pianka z miodową rosą. Puszysta. Lekka. Te trzy smaki razem wzięte powodują iż na naszych kubkach smakowych odbywa się istna uwertura. Smak powoduje wspomnienia z minionych czasów, Gdy babcia robiła taki właśnie sernik z miodową rosą. Możemy sobie to wyobrazić… Możemy również po prostu taki sernik zrobić i cieszyć się jego smakiem oraz wspomnieniami przez ów smak przywołanymi.”

ŁL

sernik z rosaSkładniki i przygotowanie:

  • MASA SEROWA:sernik z rosa 2
  • 1 kg masy serowej do serników
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 4 żółtka jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • PIANKA:
  • 6 białek
  • szklanka cukru  pudru
  • NA SPÓD: 2-3 opakowania słodkich krakersów/herbatników

Ser, mleko, budyń, cukier oraz 2 jajka i 4 żółtka wlewamy do dużej miski. Całość ubijać około 10 minut.
Krakersy kruszymy i wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wylewamy na nie masę serową. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach

Ok. 15 minut przed końcem pieczenia ubijamy pozostałe białka na pianę, powoli dodając cukru pudru. Kiedy piana będzie sztywna wyciągamy blachę z piekarnika. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni. Na masę serową delikatnie wykładamy pianę z białek. Ciasto wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Po 15 minutach wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik na 15 minut.

Po godzinie od wyciągnięcia na bezowej piance możemy zaobserwować pojawiające się kropelki złocistej rosy…

Inspiracja: słodkafabryka.blox.pl

Smacznego! Karla

Reklamy