Tagi

, , , , , , ,

Sałatka oznacza zdrowie. A przynajmniej tak powszechnie się twierdzi. Tłuszcze nienasycone to zdrowie, to też wiadomo od dawna. Postanowiliśmy połączyć sałatkę i tłuszcze nienasycone i przygotować coś jeszcze zdrowszego i nietypowego – sałatkę z awokado. Ten popularny meksykański owoc to kopalnia witamin i zdrowych tłuszczy. Do orzechowo-maślanego smaku awokado znaleźliśmy kompana w postaci zielonego ogórka, który nadaje odpowiedniej kwaskowatości i jest chrupki. Tak powstała wyjątkowo prosta i smaczna sałata, którą z powodzeniem można stosować w kuchni meksykańskiej, amerykańskiej (Kalifornia) i azjatyckiej, jest doskonała do dań mięsnych i może z powodzeniem zastąpić ziemniaki, frytki lub ryż.

ŁD

awokado.ogórekSkładniki i przygotowanie:

  • 1 długi zielony ogórek
  • 1 miękkie awokado
  • 1 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 suszone papryczki peperoncino (lub łyżeczka sproszkowanego chili)
  • 1/3 łyżeczki zmielonej kolendry
  • szczypta zmielonej trawy cytrynowej
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego

Awokado obrać, wyciągnąć pestkę i pokroić w kostkę. Ogórka pokroić w kostkę i umieścić razem z awokado w misce. Do małej miseczki wlać sos sojowy i ocet ryżowy, dodać obrany i drobno posiekany imbir, czosnek, pokruszone papryczki peperoncino, i pozostałe przyprawy. Tak przygotowanym dressingiem polać wcześniej pokrojone warzywa.

Smacznego! Karla