Tagi

, , , , , , , ,

Soczyście zielona rukola o lekko cierpkim, korzennym smaku. Kolorytu i słodkości dodają cienkie plastry buraczków podsmażonych w towarzystwie gałązki aromatycznego rozmarynu. Smażone kawałeczki boczku z czerwoną cebulką oraz kozi ser sprawiają, że… smak sałatki staje się idealny, wyważony. Smak gorzki, słodki i słony tworzą idealną harmonię, rozkosz dla podniebienia…

DSCF2016aSkładniki i przygotowanie:DSCF2011aa

  • 5 buraczków
  • 300 g rukoli
  • 150 g surowego boczku
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g koziego sera
  • gałązka rozmarynu
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz

Buraki obrać, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, wrzucić gałązkę rozmarynu i plastry buraków, posolić. Smażyć mieszając od czasu do czasu przez ok. 10-15 minut aż zmiękną, gdyby się przypalały podlać odrobiną wody. Po usmażeniu ułożyć na papierowym ręczniku i odsączyć nadmiar tłuszczu.
Boczek pokroić w paski, cebulę w piórka. Boczek podsmażyć na rozgrzanej patelni, poczekać aż wypuści tłuszcz, wtedy dodać cebulę. Podsmażać, aż lekko się zarumienią.
Na talerzach ułożyć rukolę, następnie plastry buraczków, boczek z cebulą i pokrojony kozi ser. Całość obsypać świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego! Karla

Reklamy