Tagi

, , , , , , , , , , , ,

Mrozy nie odpuszczają, po powrocie do domu nie marzę o niczym innym niż o sycącym daniu, które rozgrzeje całe ciało. W takie mroźne dni nasz organizm potrzebuje nie tylko ciepła. Bardzo ważne jest dostarczenie mu niezbędnych witamin, by wzmocnić naszą odporność. Mój sposób: zupa! Jedni wybiorą tradycyjny rosół, jeszcze inni barszcz. Moja propozycja jest dosyć nietypowa, ale niezwykle smaczna. Podsmażone na złoto kawałki kurczaka,. cebula i czosnek doprawione diabelskimi papryczkami chili. Do tego aromatyczny bulion, garść orzeszków ziemnych i masło orzechowe, które sprawia, iż konsystencja zupy jest niemal aksamitna…

zupa

Składniki i przygotowanie:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka kukurydzy
  • por
  • ok. 100 g orzeszków ziemnych niesolonych
  • 8 łyżek masła orzechowego
  • 1-1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w papryce słodkiej, soli i pieprzu. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażać mięso. W międzyczasie drobno posiekać cebulę i czosnek, dodać do mięsa, aż całość lekko się zarumieni. Wsypać orzeszki ziemne.
W tym samym czasie obrać marchew i ziemniaki. Marchew pokroić w krążki, ziemniaki w kostkę. Dodać do garnka, całość zalać ciepłym bulionem. Dodać posiekaną papryczkę chili. Zupę dusić ok. 20 minut (do czasu aż warzywa zmiękną).
Po tym czasie do zupy dodajemy masło orzechowe, kukurydzę, por, cukier i doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze ok. 5-10 minut.

Smacznego! Karla