Tagi

, , , , , , , , ,

Popuśćmy wodze fantazji… wyobraźmy sobie chrupiące ciasteczko, swoim wyglądem przypominające troszkę karpatkę albo eklerkę. Nieregularne wypukłości na powierzchni ciasta przysypane cukrem pudrem. Pomiędzy dwoma chrupiącymi płatkami bita śmietana o cudownym aromacie świeżej mięty i świeże owoce…
Po pierwszym kęsie orientujemy się, że to nie ciasto… Niesamowicie chrupie i ma nietypowy smak. Co to zapytacie? Sprawdźcie poniżej!eklerkiSkładniki i przygotowanie:

  • 4 płaty makaronu lasagne
  • 200 ml śmietany kremówkieklerki 1
  • śmietan fix
  • posiekane liście mięty
  • świeże owoce
  • cukier puder
  • olej do głębokiego smażenia

Makaron ugotować al dente w wodzie z łyżeczką oliwy. Ugotowane plastry lasagne wyciągnąć łyżką cedzakową i przelać zimną wodą. Makaron osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy z plastrów podzielić na 3 mniejsze prostokąty.
Rondelek napełnić olejem do średniej wysokości, mocno rozgrzać. Smażyć lasagne aż się zazłocą, a na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki i nierówności. Odsączyć nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem, odłożyć do przestudzenia.
W międzyczasie przygotować śmietanę – ubić w misce, dodać śmietan fix (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), dodać łyżkę pokrojonych liści mięty, cukier puder do smaku, wymieszać. Wstawić do lodówki. Owoce umyć, obrać, pokroić.
Ostudzone płaty lasagne przekładać schłodzoną śmietaną i owocami, po wierzchu posypać cukrem pudrem.