Tagi

, , , , ,

Tradycyjne śląskie kluski zazwyczaj mają na środku przysłowiową „dziurkę”, w którą wlewa się mięsny sos. Podawane są w towarzystwie prawdziwej śląskiej rolady i modrej kapusty.
Jako Ślązaczka, uroczysty obiad w takiej właśnie postaci, jadam bardzo często. Jednak jako miłośniczka eksperymentów w kuchni, tradycję lubię troszkę ubarwić… Co powiecie na taką wersję?

kluski z miesemSkładniki i przygotowanie:

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól, pieprz
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanych liści bazylii

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie.
W czasie, gdy ziemniaki będą się gotować przygotować mięso – dodać posiekany ząbek czosnku, sól i pieprz, wymieszać. podsmażyć na łyżce oleju. Kiedy mięso zacznie brązowieć dodać posiekaną drobno cebulę. Podsmażać aż całość nabierze lekko złotego koloru.
Przygotować sos: w garnku wymieszać jogurt ze szklanką wody, cały czas mieszając podgrzewać na gazie, aż całość się zagotuje. Przyprawić solą, pieprzem i świeżą bazylią. Jeśli sos będzie zbyt rzadki zaprawić 1/2 łyżki mąki.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, lekko ostudzić. Ciepłe (nie gorące!) ziemniaki wysypać na stolnicę i uformować z nich okrąg, podzielić go na 4 równe części. 1/4 ziemniaków odłożyć na bok i puste miejsce wsypać dokładnie taką samą ilość mąki ziemniaczanej. Z całości ziemniaków i mąki wyrobić gładkie ciasto.
Nadziewać mięsem i formować duże kluski. Do garnka wlać wodę, zagotować, wrzucić kluski i gotować ok. 15 minut.

Smacznego! Karla