Tagi

, , , , , , , ,

Miękkie, maślane ciasto z zatopionymi kawałkami słodko-kwaśnych różowych malin… Z każdym kolejnym kęsem pojawiają się nowe smaki: najpierw aromatyczna i orzeźwiająca limonka, później delikatnie majacząca w tle świeża mięta. To wyjątkowe połączenie sprawi, że chociaż na chwilę oderwiemy się od codzienności i pozwolimy sobie na chwilę słodkiego relaksu…muffiny1Jak je przygotować? Potrzebne będzie:

  • 1/2 kostki masła
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mąki
  • 500 g malin (mrożonych lub świeżych)
  • 1,5 łyżki posiekanych liści mięty
  • starta skórka z jednej limonki

Mąkę oraz prosmuffiny2zek do pieczenia wymieszać. Nagrzać piekarnik do 175 stopni.
Cukier i cukier waniliowy utrzeć z masłem na puszystą masę, powoli dodawać jajka. Następnie powoli dodawać mąkę, proszek do pieczenia do masy jajecznej cały czas mieszając. Na koniec dodać maliny i delikatnie wymieszać
Foremki wysmarować tłuszczem (w przypadku foremek papierowych nie!) i wypełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Wsadzić do piekarnika i piec ok. 20 minut.