Tagi

, , , , , , ,

Wiosenny poranek, ciepłe promienie słońca sączą się przez kuchenne okno. Aromat kawy, zapach świeżego i jeszcze ciepłego domowego chleba z rozpływającym się delikatnie masłem… Chyba nie sposób wyobrazić sobie  smaczniejszego śniadania!chleb2

Składniki i przygotowanie:chleb1

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1 szklanka otrębów żytnich
  • 5-6 łyżek sezamu
  • 500 ml maślanki
  • 6 łyżek oleju
  • 60 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • jajko

Maślankę lekko podgrzać. Do letniej maślanki dodać drożdże i cukier, poczekać aż się rozpuszczą. Następnie dodać mąkę, otręby, sezam, olej i sól, zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Blachę wysmarować masłem, obsypać sezamem. Wyłożyć ciasto, posmarować roztrzepanym jajem, obsypać sezamem i piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.