Tagi

, , , , , , , , , , , ,

„Dawno dawno temu, jak jeszcze byłem jeszcze małym bajtlem, z kuchni unosił się bardzo przyjemny zapach. To mój tata przygotowywał pewne proste danie które nie ma nazwy, którego przepis przekazała mu jego mama a moja babcia. Kilkanaście lat później to samo danie przyrządziliśmy z Karlą a teraz, ponieważ idealnie pasuje na świąteczne nietypowe śniadanie – postanowiliśmy podzielić się nim z Wami. To bardzo proste danie – kiełbaska (swojska/wiejska – koniecznie dobrej jakości) podsmażana z majerankiem i pomidorami  z białkiem z kilku jajek podlewana sosem z żółtka – obiecujemy że o poranku zapachem obudzicie cały dom.”

jajkomaleSkładniki dla 2 osób:

  • 4 jajka
  • 1 duża kiełbasa (najlepiej swojska)
  • 1 cebula
  • łyżka majeranku
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego lub 1 pomidor
  • suszona papryka chili
  • masło do podsmażenia
  • sól, pieprz do smaku

jajko2smallKiełbasę, pomidor (zamiast pomidora można użyć 2 łyżeczek koncentratu) i cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę i cebulę smażymy na małej ilości masła na patelni do zarumienienia, dodajemy koncentrat lub pomidor bez miąższu i posypujemy majerankiem i chili, przesmażamy chwilę. Następnie przygotowujemy szklankę na sos, wbijamy 4 jajka na patelnię tak, aby w skorupce pozostało samo żółtko, które wrzucamy do szklanki. Patelnię przykrywamy i smażymy na średnim ogniu do ścięcia.
Do szklanki dodajemy 1/4 łyżeczki soli i zmielony pieprz według uznania. Mieszamy do powstania lekko gęstego sosu. Gotowe danie dzielimy na patelni i podajemy podobnie jak omlet na talerz, polewamy sosem z żółtka i czekamy chwilę aż sos zgęstnieje od ciepła.

Smacznego! ŁD