Tagi

, , , , , , , , , , , , , ,

Delikatne kruche ciasto, warstwa słodkich, lekko chrupiących malin, szczypiący w język, kwaśny rabarbar i aromatyczna maślano-cukrowa kruszonka… Idealny deser na wiosenny, deszczowy weekend… Przy braku słońca trzeba sobie jakoś osłodzić życie!tartamaleSkładniki i przygotowanie:

  • CIASTO:
  • 300 g mąki
  • 50 g cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki wody
  • NADZIENIE:
  • słoik dżemu malinowego
  • 4-5 łodyg rabarbaru
  • łyżka posiekanych liści mięty
  • 1 łyżka galaretki cytrynowej
  • KRUSZONKA:
  • 180 g mąki
  • 100 g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 kostki masła

W misce umieścić mąkę, cukier i masło i całość rozcierać palcami tak, by powstała drobna zacierka. Dodać 2 łyżki wody i wyrobić gładkie ciasto, przykryć folią i odstawić do lodówki na 30 minut.
Rabarbar umyć, obrać z cienkiej skórki i pokroić w plasterki. Wymieszać w miseczce z dżemem malinowym.
Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na stolnicy na placek o ok. 4 cm większej średnicy niż forma, w której upieczemy tartę. Ciasto przełożyć na blachę, ponakłuwać widelcem. Następnie równomiernie rozsypać łyżkę suchej galaretki cytrynowej (dzięki temu wchłonie ona ewentualny nadmiar soku z jabłek, co pozwoli uniknąć rozmoknięcia ciasta). Na ciasto wyłożyć farsz.
Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w misce i zagnieść. Następnie wyłożyć na farsz.
Ciasto piec w 200 stopniach przez 25 minut.

Smacznego! Karla

Reklamy