Tagi

, , , , , , ,

Wątróbka – standardowo podawana przesmażona z aromatyczną cebulką, gotowanymi ziemniakami i surówką. Jako dziecko zawsze lubiłam wątróbkę jednak wielu moich rówieśników nie mogło znieść jej smaku i zapachu. Niestety nie tylko dzieci nie przepadają za tym przysmakiem – również wielu dorosłych ma opory  przed jej zjadaniem.
Dla miłośników i tych, którzy za wątróbką nie przepadają przygotowałam kilka nietypowych przepisów (być może nieco inny sposób podania sprawi, że im zasmakuje!).
Tradycyjnie smażoną wątróbkę podałam z jabłkami przesmażonymi z cebulą, cukrem, solą i pieprzem… Cierpki smak podrobów został przełamany delikatnym aromatem jabłka i pikantnością cebuli.

watrobkazjablkiemicebula

Składniki i przygotowanie:

  • 700 g wątróbki drobiowej
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka usiekanej zielonej pietruszki
  • masło do smażenia
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Wątróbkę obrać z błon, pokroić na cienkie plastry. Cebulę drobno posiekać, jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Na dwóch patelniach rozgrzać po 1,5 łyżki masła. Na jedenej z nich podsmażać wątróbkę, a na drugiej cebulę wymieszaną z jabłkami. Wątróbkę smażyć, aż przestanie lecieć z niej „woda”, pod koniec smażenia dodajemy sól do smaku. Do smażących się jabłek z cebulą dodajemy natkę pietruszki, cukier oraz sól i pieprz do smaku.

Reklamy