Tagi

, , , , , , , , ,

Uwielbiam ciasteczka, ich wszystkie rodzaje: maślane, chrupiące, z posypką cukrową, czekoladową polewą, herbatnik… Ale najbardziej lubię te, w których czuję delikatnie słodki aromat kokosu. Niestety nadmiar ciasteczek sprawia, że po ich zjedzeniu odczuwam wyrzuty sumienia, pomimo rozkoszy, których dostarczyło mi ich spożycie. Jako okropny łasuch musiałam znaleźć sposób, żeby jeść i nie żałować. Stworzyłam przepis na ciasteczka owsiane z dodatkiem miodu i wiórków kokosowych. Słodkie, chrupiące i jednocześnie nietuczące łakocie zadowolą nawet najbardziej wybrednego łasucha!ciastkakokosoweSkładniki i przygotowanie:

  • 2 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek miodu
  • 1/3 kostki masła

Mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, wiórki kokosowe wymieszać w dużej misce.
Na patelni rozpuścić masło razem z miodem, ostudzić i dodać do suchych składników. Dodać jajko, wyrobić ciasto, jeśli ciasto będzie zbyt klejące dosypać jeszcze odrobinę mąki owsianej.
Ciasto rozwałkować na stolnicy i wycinać ciasteczka.
Piec w 180 stopniach przez około 12 minut aż ciastka lekko się zarumienią.