Tagi

, , , , , ,

Któż z nas nie zna zupy ogórkowej? To jedna z najbardziej znanych i lubianych zup kuchni polskiej. Wywar z mięsa i włoszczyzny wzbogacony o kawałki żółciutkich ziemniaków oraz aromat kwaśnych ogórków. Odrobina śmietany dodaje jej charakterowi delikatności.

zupamaleSkładniki i przygotowanie:

  • 1 udko z kurczaka lub żebra wieprzowe na zupę
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/3 korzenia selera
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziemniaków
  • 5-6 ogórków kiszonych startych na grubych oczkach tarki
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Do garnka wlać 2,5 litra wody, włożyć mięso, ziele angielskie i liść laurowy, zagotować. Następnie dodać obraną i pokrojoną marchew, pietruszkę oraz seler. Gotować bez przykrycia ok. 20 minut na wolnym ogniu. Mięso wyciągnąć z garnka i obrać od kości, mięso bez kości dodać do zupy. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować pod przykryciem aż zmiękną. Dodać starte ogórki kiszone, i posiekany ząbek czosnku, zagotować. Śmietanę rozmieszać w miseczce z łyżką mąki, następnie dodać 3-4 łyżki zupy i energicznie wymieszać. Zawartość miseczki dodać do zupy i zagotować. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.