Tagi

, , , , ,

Wiosna w pełni, wybuchnęła zielenią i pięknymi wiosennymi kwiatami. Czarny bez, bez lilak, konwalie, akacje i dzikie róże… Ciepłe powietrze unosi ich cudownie słodki zapach, a ich widok cieszy nasze oczy zmęczone zimową pogodą i wczesnowiosenną pluchą. Jak zatrzymać zapach wiosny na dłużej? Wybierzcie się na spacer lub do ogrodu, weźcie koszyk i zerwijcie kilka garści płatków dzikiej róży… Odrobina magii sprawi, że zamienią się w piękne różowe kryształy, które swoim zapachem i smakiem przywołują ciepłe wiosenne dni…
Inspiracja tutaj.male1male

Składniki i przygotowanie:

  • garść płatków róży (suszonych lub świeżych)
  • szklanka cukru

Płatki dzikiej róży oczyścić i przepłukać, następnie osuszyć. Umieścić w blenderze i rozdrobnić, prawie utrzeć. Dokładnie wymieszać ze szklanką cukru. Pozostawić do wyschnięcia na ok. 2 dni, od czasu do czasu przemieszać.
Przechowywać w słoiczkach lub szczelnych pudełkach. Najlepiej smakuje z wieczorną herbatą lub jako dodatek do wypieków.