Tagi

, , , , , , ,

W dniu dzisiejszym słońce postanowiło nie rozpieszczać naszych dzieciaków. Żeby choć trochę osłodzić im ich święto (poza prezentami rzecz jasna!) możemy dla nich upiec delikatną i słodką tartę z kwaskowymi malinami zatopionymi w białym serze o waniliowym aromacie… Myślę, że żaden z małych łasuchów nie pogardzi takim przysmakiem w swoje święto!tartaaaSkładniki i przygotowanie:

  • CIASTO:
  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 125 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka wody
  • NADZIENIE:
  • 600 g sera na sernik
  • 2-3 żółtka
  • 1,5 łyżki śmietany
  • 1,5 łyżki oleju
  • 0,25 ml mleka
  • 3/4 opakowania budyniu waniliowego
  • 0,25 szklanki cukru
  • szklanka malin (mrożonych lub świeżych)

Do miski wsypać mąkę, cukier oraz masło. Ugniatać opuszkami palców. Dolać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folie i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Po 30 minutach ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na okrągły placek, jego średnica powinna być nieco większa niż średnica blachy, w której będziemy piec tartę. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę, spód nakłuć widelcem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni przez ok 10-15 minut.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Ser, żółtka, olej, śmietanę, mleko, budyń oraz cukier dokładnie wymieszać, aby powstała gładka, rzadka masa. Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta, układamy na nim maliny i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 40 minut.