Tagi

, , , , , , ,

Czerwiec od zawsze kojarzył mi się ze zbliżającym się gorącym latem, pierwszymi burzami, zielenią, zapachem wiosenno-letnich kwiatów i truskawek… Dziś prezentuję Wam przepis na puszyste drożdżowe ciasto, którego smak przywołuje na myśl letnie dni spędzone na wsi. Pyszna drożdżówka w towarzystwie ulubionych owoców idealnie pasuje do popołudniowej kawy wypitej w delikatnych promieniach słońca…ciastoSkładniki i przygotowanie:

  • CIASTO
  • 1 kg mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukry
  • 4 łyżki cukru różanego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3/4 kostki masła
  • 1 łyżka oleju
  • KRUSZONKA:
  • 50 g masła
  • 75 g mąki pszennej
  • 40 g brązowego cukru
  • 500 g ulubionych owoców

Drożdże pokruszyć, rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę cukru, odstawić na ok. 10 minut. Masło rozpuścić. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem. Do drożdży z mlekiem dodajemy mąkę i masę cukrowo-jajeczną, całosć ugniatamy ręką na gładkie ciasto. Następnie dodajemy ostudzone roztopione masło oraz olej, całość jeszcze raz wyrobić Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut przykryte bawełnianą ściereczką.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Wszytskie składniki na kruszonkę umieścić w misce i zagnieść.
Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć na nią ciasto. Na cieście układamy owoce a na wierzchu kruszonkę.
Ciasto piec w 180 stopniach ok. 35 minut