Tagi

, , , , , , , , ,

W warzywniakach zaczyna się pojawiać… zielony groszek!To znak, że lato jest coraz bliżej. Uwielbiam chrupać jego słodkie, orzeźwiające ziarenka… Idealnie komponują się w wszelkich sałatkach, zupach wiosennych, zapiekankach i przetworach.
Długi weekend trwa, pogoda dziś mnie rozpieszczała… Zachęciło mnie to do posiłku na świeżym powietrzu! Co przygotowałam? Sprawdź poniżej!

salatkagroszekSkładniki i przygotowanie:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży pomidor
  • garść ziaren świeżego zielonego groszku
  • 1 cebula
  • posiekana natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Paprykę pokroić w paski, pomidora w ćwiartki, a cebulę w półksiężyce. Wszystkie warzywa wymieszać w misce ze świeżym groszkiem. Prze podaniem polać oliwą z oliwek i przyprawić solą i pieprzem.
Sałatka idealnie komponuje się z daniami z grilla i pieczywem lub tostami.