Tagi

, , , , , , , , ,

Od początku naszych kulinarnych eksperymentów najsmaczniejsze sosy tworzyliśmy z dodatkiem czegoś słodkiego. Łączyliśmy mięso z owocami tworząc potrawy kuchni chińskiej, meksykańskiej, karaibskiej. Zawsze lubiliśmy też zjeść dobrze podaną (np z sosem z czerwonego wina) polędwicę wieprzową. Szukając pomysłu na obiad pewnego niedzielnego poranka udaliśmy się do sklepu, zaplanowaliśmy połączyć mięso z jakimś dobrym sosem na słodko. Wybór padł na sos różany, ale za oknem róże przekwitły i pomysł zamienił się na sos z malin, ale ponieważ malin w sklepie zabrakło, a naszym oczom ukazały się 2 wielkie skrzynki z czereśniami, spojrzeliśmy na siebie i już wiedzieliśmy jak przyrządzimy obiad. W naszej opinii pyszna i soczysta polędwica podlana słodkim, lekko kwaśnym sosem z czereśni z dodatkiem czerwonego wina to wykwintne doznanie kulinarne. Kęs mięsa przywodził na myśl spacer w sadzie z czereśniami. Bardzo polecamy!pol1maleSkładanki i przygotowanie:pol2male

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 100 g czereśni
  • 1 cebula
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • suszona papryka chili
  • szczypta pieprzu seczuańskiego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 limonki

Czereśnie umyć, wyciągnąć pestki i umieścić w rondelku z czerwonym winem, sokiem z limonki, szczyptą soli, dwoma łyżeczkami cukru i odrobiną pieprzu. Doprowadzić do wrzenia pod przykryciem na małym ogniu. Od momentu zagotowania owoce dusić jeszcze przez około 10 minut.
Polędwiczki umieścić w misce, obtoczyć w oleju, suszonej papryce chili, odrobinie czarnego pieprzu oraz pierzu seczuańskiego oraz w suszonym czosnku niedźwiedzim. W brytfannie rozgrzać 2 łyżki klarowanego masła, dodać pokrojoną w piórka cebulę, polędwiczki podsmażać z każdej strony na złoty kolor. Następnie dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Po tym czasie do mięsa wlać sos (jeśli jest zbyt gęsty dolać odrobinę wody) i dusić ok. 10 minut.
Mięso pokroić na grube plastry, podawać w towarzystwie sosu i kaszy kuskus.

Smacznego! Karla i Łukasz

Advertisements