Tagi

, , , , , , , ,

Karczek wieprzowy lekko pachnący grillowym dymem, przypieczona pikantna kiełbaska i soczyste kawałki boczku… Nic nie smakuje w letni weekend w ogródku. Do tego tradycyjnie grillowana cebulka i chrupiące kromki chleba. Czasami jednak warto urozmaicić swoje grillowe menu. Ostatnio między mięsnymi kawałkami przemyciliśmy słodkie i soczyste kąski ananasa… Pikanteria, wędzony aromat i słodycz… idealne połączenie!szaszlykSkładniki i przygotowanie:

  • 2 kiełbaski śląskie
  • 150 g karczku
  • 100 g boczku
  • 1/2 świeżego, obranego ananasa
  • 1-2 cebule
  • sól, pieprz i suszone zioła
  • 2-3 łyżki oleju

Kiełbaski pokroić na grube plastry, karczek i boczek w grubą kostkę. Karczek obtoczyć w soli pieprzu i ulubionych ziołach i oleju.
Cebulę pokroić na grube krążki, ananasa w grube plastry.
Na przemian nadziewać wszystkie składniki na patyczki do szaszłyków. Grillować na żarzącym się węglu do uzyskania (od czasu do czasu obracając) miękkości mięsa i odpowiedniego stopnia przyrumienienia. Szaszłyki można również przygotować w piekarniku na termoobiegu w temperaturze 150 stopni przez około 15-20 minut,.

Reklamy