Tagi

, , , , , ,

Kuchnia włoska, taka popularna, nieco „fast-foodowa” – ale chyba właśnie stała się taka dlatego że jest po prostu smaczna. Oliwa, czosnek, bazylia, pomidory, ser mozarella – te składniki tworzą razem fantastyczny smak tak rozpoznawalny na całym świecie. Kiedy pewnego dnia otworzyłem lodówkę zastanawiając się jak przyrządzić kurczaka zauważyłem że wszystkie te składniki czekają na swoją kolej. I tak wpadłem na pomysł jak przyrządzić kurczaka po włosku.SAMSUNG CSCSkładniki (dla 2-3 osób)

  • 4 udka z kurczaka
  • 4 pomidory (lub pół kg małych pomidorków koktajlowych)
  • ser mozarella 150g
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • oliwki według uznania
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • białe wytrawne wino (3-4 łyżki)
  • 1 cebula
  • sól i pieprz

Danie przygotowujemy w naczyniu żaroodpornym. Elementy z kurczaka  smarujemy oliwą, posypujemy solą i pieprzem według uznania i wcieramy w nie bazylię. Pieczemy w piekarniku (170 stopni na termoobiegu) razem z cebulką pokrojoną w plastry oraz niewielką ilością czosnku przez 20 min aż do zarumienienia bez przykrycia. Po tym czasie odlewamy nadmiar tłuszczu (opcjonalnie), dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (wcześniej można je lekko odsączyć), zakrywając nimi kurczaka. Podlewamy niewielką ilością wina, i pieczemy przez kolejne 10 minut bez przykrycia. Na koniec dolewamy trochę wina i dodajemy oliwki, trochę bazylii, czosnek (dopiero teraz aby aromat nie uleciał), ser mozarella. Po ok 10 minutach (ser powinien się zarumienić) danie jest gotowe. Smacznego! Łukasz

Reklamy