Tagi

, , , , , , , , ,

Kurki grzyby, które na stałe zagościły w kulinariach jako jedne z najbardziej wykwintnych, plasując się zaraz obok prawdzików i trufli. Jedni przyrządzają z nich wykwintne dania, a ja wolę… po prostu lekko podsmażyć je na maśle w towarzystwie cebulki i zielonej pietruszki. Do tego szczypta soli i świeżo zmielony pieprz… I danie marzeń gotowe!

SAMSUNG CSC

Składniki i przygotowanie:

  • 200 g kurekSAMSUNG CSC
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła

Cebulę obrać i pokroić w piórka, podsmażać ok. 2 minut na rozpuszczonym maśle na dużym ogniu cały czas mieszając.
Kurki oczyścić z piasku i dodać do cebuli, przesmażyć przez ok. 3 minuty. Następnie dodać sól, świeżo zmielony pieprz i posiekaną natkę. Całość dusić pod prykryciem jeszcze ok. 3 minut. Podwać w towarzystwie dobrego pieczywa lub chrupiących tostów.

 Smacznego! Karla