Tagi

, , , , , , , , , , , ,

Ostatnie dwa tygodnie uraczyły nas niemal tropikalną pogodą. W ciepłe dni marzy mi się coś zdrowego i lekkiego, jednocześnie dodającego sporo energii. Kiedy wróciłam z pracy, mój ukochany zaskoczył mnie pysznym i lekkim daniem. Przygotował niewielkie wieprzowe burgery, ugrillował je i zamiast bułką przykrył plastrami pieczonej cukinii. Do tego żółty ser, świeża sałata i cebula…

SAMSUNG CSC

Składniki i przygotowanie:

  • 250 g mięsa mielonego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 gałązka posiekanej kolendry
  • sól i pieprz
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • kilka liści sałaty
  • 1 pomidor
  • kilka plastrów

Mięso mielone wymieszać z przyprawami i czosnkiem. Następnie dodać roztrzepane jajko i bułkę i wymieszać na jednolitą masę. Uformować niewielkie kotleciki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (opcja grill). Cukinię i cebulę pokroić w grube plastry. Plastry cebuli kładziemy na plastrach cukinii. Ułożone w ten sposób warzywa piec razem z mięsem w piekarniku przez 20 minut. Upieczone mięso i warzywa nadziewać na patyczki do szaszłyków, dodać plastry pomidora , żółtego sera i liście sałaty.

Smacznego!

Reklamy