Tagi

, , , ,

Sezon na kurki w pełni. A kurki najlepiej smakują… w jajecznicy oczywiście! Delikatnie podsmażone na świeżym maśle, w towarzystwie wiejskich jaj i soczyście zielonego szczypiorku… Takim śniadaniem uraczyłam się w dniu dzisiejszym przed pracą. Od razu rozpoczęłam dzień zadowolona i najedzona! SAMSUNG CSCSkładniki i przygotowanie (na 2 osoby):

  • 100 g kurek
  • 5-6 świeżych jaj
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • posiekany szczypiorek

Kurki oczyścić z piasku, podsmażać na patelni przez ok. 8 minut na rozgrzanym maśle od czasu do czasu mieszając. Do grzybów wbić jajka, posolić i popieprzyć. Kiedy białka zaczną się ścinać mieszać delikatnie by nie roztrzepać żółtek. Kiedy prawie całe białko się zetnie wymieszać całość z żółtkami, podsmażać jeszcze przez chwilę. Podawać posypane szczypiorkiem.

Reklamy