Tagi

, , , , , , , ,

Letnie dni są coraz krótsze i chłodniejsze… Korzystamy z ostatnich promieni słońca dopieszczając naszą opaleniznę. Latem nabieramy koloru – nabierają go również słoneczne warzywa. Papryki i pomidory kuszą swoją czerwienią, w której zaklęty jest smak i zapach lata…SAMSUNG CSCSkładniki i przygotowanie (dla 2 osób):

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 100 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • gałązka świeżego tymianku
  • 2 duże papryki
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2 plastry żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • NA SOS:
  • 6 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki mleka
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • sól, chili w proszku
  • suszona natka pietruszki

Pieczarki obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni (na 1 łyżce oleju) przez ok. 10 minut, aż wyparuje z nich nadmiar wody. Odstawić w dużej misce do wystygnięcia. Ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu. Następnie na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso mielone, kiedy się zabrązowi dodać posiekaną cebulę, podsmażyć na złoto. Mięso i ryż dodać do pieczarek razem z przyprawami: tymiankiem, majerankiem, gałką muszkatołową, czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.
W międzyczasie przygotować sos pomidorowy: w małym garnuszku wmieszać wodę i przecier pomidorowy, zagotować. Dodać przyprawy oraz mleko. Gotowac ok. 5 minut na wolnym ogniu.
Kiedy farsz wystygnie, dodać pokrojony drobno ser, wymieszać z farszem.
Papryki umyć, uciąć czubki, wyciągnąć gniazda nasienne. Papryki nafaszerować farszem, przykryć „czapeczkami”. Do dużego rondla wlać odrobinę wody (ok. 1 cm wysokości), umieścić w im papryki. Dusić pod przykryciem ok. 35-40 minut od czasu do czasu zaglądając czy woda nie wyparowała.
Papryki podawać z sosem pomidorowym i świeżymi ziołami.

Smacznego! Karla