Tagi

, , , , , ,

Kapusta – warzywo, które w naszym klimacie zyskało sobie ogromną popularność. Ta bomba witaminowa na stałe zagościła na polskich stołach nadając aromat wielu potrawom, a także będąc ich głównym składnikiem. Kapusta kiszona, zasmażana, z grzybami, gołąbki, ciaperkapusta, bigos, pierogi z kapustą, kapuśniak, kwaśnica – jest ona nieodłącznym elementem kuchni polskiej! Dziś przed Wami prosty przepis na pyszną kapustę z boczkiem.

kapustkaSkładniki i przygotowanie:

  • 1/2 główki kapusty
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • gałązka tymianku
  • gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka masła
  • 1/2/ łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku

Kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na pół. 1/2 główki poszatkować ostrym nożem. Kapustę opłukać na durszlaku, następnie umieścić w garnku i zalać wodą, tak by wod przykrywała kapustę na wysokość ok. 0,5 cm. Kapustę zagotować. Od momentu zagotowania trzymać na ogniu jeszcze ok 7-9 minut. Po tym czasie kapustę odcedzić. W garnku zostawić niewielką ilość wody.
Boczek i cebulę pokroić na drobną kostkę, podsmażyć na złoto na gorącej patelni. posypać mąką, przesmażyć i dodać do kapusty razem z masłem i ziołami. Całość dusić pod przykryciem ok. 7 minut.

Smacznego! Karla