Tagi

, , , , , , , , ,

Kiedy jesień daje o sobie dać pierwszymi chłodnymi, lecz słonecznymi dniami zaczynam wyobrażać sobie kolory przełomu lata i jesieni. Przed oczyma ukazuje mi się uliczka w węgierskim Egerze – w Dolinie Pięknej Pani – ustrojona ciemną zielenią, czerwienią i żółcią drzew muskanych ostatkami lata. W jesiennym słońcu siedzę i popijam kieliszek wina z tutejszych winnic…

kurczakpaprykowySkładniki i przygotowanie:

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • słodka papryka w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 papryczki chilli
  • sól

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Udka z kurczaka posolić, wlać sok z cytryny, obsypać natką pietruszki, słodką papryką i jednym posiekanym ząbkiem czosnku. Wstawić do naczynia żaroodpornego, dodać łyżkę smalcu i piec ok. 40 minut do zarumienienia.
W międzyczasie cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na łyżce smalcu na złoto. Następnie pokroić czerwoną i zieloną paprykę oraz chili w grubą kostkę. Dodać do cebuli, przesmażyć (przez ok. 5 minut). Następnie dodać 1/2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Od czasu do czasu sos przemieszać. W przypadku gdy sos będzie zbyt gęsty dolać odrobinę wody. Pod koniec duszenia doprawić solą i pozostałym czosnkiem. Kiedy kurczak się upiecze ułożyć go w rondlu na sosie, do sosu wlać 1 łyżkę tłuszczu z pieczenia mięsa. Całość dusić pod przykryciem przez około 5-10 minut.
Podawać z pieczywem i kieliszkiem dobrego wina.

Smacznego! Karla