Tagi

, , , , , , , ,

Popołudniowy jesienny spacer postanowiłam spędzić na pobliskim bazarku. Szukałam tam smaków jesieni… Stragany były pełne jabłek, gruszek i ostatnich śliwek, jednak uginały się pod ciężarem ogromnych dyń w kolorze ostatnich promieni słońca. Dynia jest cudowna w każdej postaci: smażona, duszona, marynowana, można z niej przyrządzić pożywne zupy jak również słodkie ciasta. Dziś przyszła pora na placuszki dyniowe w towarzystwie jogurtu oraz borówek… idealny podwieczorek!plackimaleSkładniki i przygotowanie:palcki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka startego miąższu z dyni (na drobnych oczkach tarki)
  • olej do smażenia
  • jogurt naturalny do podania
  • słoiczek borówki leśnej

Składniki wilgotne: dynię, mleko i jajko zmiksować blenderem na gładką masę. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Do składników suchych powoli wlewamy masę dyniową cały czas mieszając, do momentu, aż ciasto będzie jednolite.
Na patelni mocno rozgrzać olej. Ciasto nakładać na rozgrzany olej łyżką (ok.2-3 łyżki ciasta na placuszek). Smażyć z każdej tak długo, by placuszki się zazłociły.
Podawać z jogurtem naturalnym i borówką leśną.

Smacznego! Karla