Tagi

, , , , ,

Jesienny, słoneczny lecz chłodny spacer po sadzie sprzyja skupieniu i ukojeniu myśli. Złociste liście jabłoni i równie złociste jabłka błyszczą w świetle promieni słabego już słońca, para unosi z ust  przy każdym kolejnym oddechu.
Po takim chłodnym, lecz wizualnie pięknym spacerze trzeba znaleźć sposób na rozgrzanie. Sięgam do kosza z jabłkami, obieram je ze złocistej skórki… Za kilka chwil w kuchni rozchodzi się słodko-pikantny aromat…zupa jablkowa mala

Składniki i przygotowanie:

  • 2 skrzydełka
  • 1 kalarepa
  • 3 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 zielona papryka
  • 2 pomidory
  • 6 jabłek (najlepiej kwaskowych)
  • 1/2 pora
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Do dużego garnka wlej 2 litry wody, dodaj 2 skrzydełka, zagotuj. Po zagotowaniu wywar duś pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 30 minut.
Kalarepę, marchew i seler obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Umyte pomidory oraz oczyszczoną z nasion paprykę również pokrój w kostkę takiej samej wielkości co pozostałe warzywa. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju i podsmażaj warzywa przez ok. 5 minut. Tak podsmażone warzywa dodaj do wywaru ze skrzydełek i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut.
W międzyczasie umyj jabłka, obierz je ze skórki, usuń gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce pokrój w kostkę i skrop cytryną. Następnie dodaj do gotującej się od 25 minut zupy i gotuj z jabłkami jeszcze ok. 15 minut.
W miseczce wymieszaj śmietankę z mąką. Powoli wlewaj do zupy cały czas mieszając. Dodaj czosnek, cukier, sól oraz pieprz. Zagotuj i podawaj z krążkami pora.

Smacznego! Karla