Tagi

, , , , , , , , , ,

Dobra sałatka to zarówno kolor, smak i różnorodność konsystencji poszczególnych składników. Powinna być pejzażem dla naszych oczu, zaskoczeniem dla podniebienia jednocześnie wprowadzając nas w stan harmonii.
Świeże, zielone, młode kiełki, chrupki prażony słonecznik, słodka kukurydza w słonecznym odcieniu, krwiście czerwona papryka o lekko cierpkim smaku, delikatne kawałki bardzo słonego sera…salatka

Składniki i przygotowanie:

  • 300 g słonecznika łuskanego
  • 100 g kiełek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g sera feta
  • 1/2 łyżki oleju
  • pieprz do smaku

Słonecznik wysypać na patelnię, dodać olej, prażyć kilka minut od czasu do czasu mieszając, aż ziarna się zarumienią. Odstawić do wystygnięcia.
Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę, dodać do słonecznika razem z odsączoną kukurydzą i kiełkami. Całość przyprawić pieprzem i wymieszać. Podawać z kostkami sera feta.

Smaczego! Karla