Tagi

, , , , , ,

Kiedy za oknem jesienna plucha i coraz wcześniej robi się ciemno nachodzi mnie ochota na coś słodkiego. Po co sięgnąć kiedy sezon na moje ulubione maliny i truskawki już dawno dobiegł końca? Mój wzrok skierowałam ku jabłkom przywiezionym ze wsi od babci. W końcu nic lepiej nie poprawia nastroju i nie rozgrzewa ciała niż słodkie jabłka w towarzystwie aromatycznego cynamonu…szarlotka

Składniki i przygotowanie:

  • kostka margaryny
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5-6 jabłek startych na grubych oczkach tarki i odciśniętych z soku
  • 1 łyżka cynamonu

Na kruszonkę:

  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 100 g mąki

Margarynę roztopić w rondelku, zestawić z ognia i lekko ostudzić.
W międzyczasie do miski wbić jajka i wsypać cukier – całość ubijać, aż powstanie gładka masa. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Dodać ostudzoną margarynę, mieszać tak długo, aż masa będzie jednolita.
Jabłka wymieszać z cynamonem.
Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Część ciasta wylać na blachę, wyłożyć jabłka i zalać drugą częścią ciasta. Na wierzchu posypać kruszonką zagniecioną z cukru, masła i mąki.
Ciasto piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!  Karla

Reklamy