Tagi

, , , , , , , , , , , , ,

Za oknem mroźno – ostatnie dni listopada dają nam się we znaki. Jak skutecznie się rozgrzać w taki zimny dzień? Wielu z Was odpowie, że najlepszy będzie talerz rosołu. Oczywiście przyznam Wam rację, ale… Zaproponuję rosół z rozgrzewającymi azjatyckimi przyprawami. Zapewniam Was, że każdego zmarzlucha postawi na nogi!

10349955_735052443248227_5626747217514535881_n

Składniki i przygotowanie:

  • 2-3 skrzydełka z kurczaka
  • garść suszonych azjatyckich grzybów mun
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1,5 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • natka pietruszki do posypania

Do garnka wlać ok. 2 litry zimnej wody, dodać skrzydełka z kurczaka, zagotować. Grzyby mun umieścić w miseczce, zalać wrzątkiem, odstawić na ok. 10 minut, następnie pokroić w paski. Obrać ze skórki marchew, pietruszkę oraz seler, następnie pokroić w słupki i dodać razem z grzybami do zupy. Dolać sos sojowy, cukier oraz gałkę muszkatołową. Gotować pod przykryciem ok. 30-35 minut.
W międzyczasie obrać imbir i czosnek ze skórki i drobno posiekać. Ziarna kolendry zetrzeć w moździerzu.
Po 25 minutach z zupy wyciągnąć mięso i obrać z kości. Do zupy dodać kawałki mięsa, czosnek, imbir oraz kolendrę. Całość gotować jeszcze ok. 5-8 minut.
Podawać z makaronem sojowym/ryżowym i natką pietruszki.

Smacznego! Karla