Tagi

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Temperatura na zewnątrz nas nie rozpieszcza. Mroźny wiatr daje się we znaki w porannej trasie do pracy. Dlatego warto mieć w zanadrzu pożywne i zdrowe drugie śniadanie. Po przyjściu do biura nie ma nic lepszego, niż gorąca kawa z mlekiem i niesamowicie aromatyczne miodowe ciasteczka z dużymi chrupiącymi kawałkami migdałów i słonecznika!

ciasteczka

Składniki i przygotowanie:

  • 200 g migdałów
  • 100 g słonecznika łuskanego
  • 50 g masła
  • 200 g miodu
  • 5 łyżek mąki

Na patelni rozpuścić masło i miód. Migdały pokroić na dość duże kawałki (jeden migdał mniej więcej na 2-3 części). Dodać do miodowej masy razem ze słonecznikiem, dokładnie wymieszać. Następnie wsypywać po jednej łyżce mąki cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i lekko obsypać mąką. Wykładać ciasteczka na blachę formując niewielkie kółeczka (1 łyżka = 1 ciasteczko). Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-17 minut, aż ciastka staną się rumiane. Po wyciągnięciu z piekarniku ciasteczka powinny być lekko miękkie. PO wystygnięciu stają się niesamowicie chrupkie.

Smacznego! Karla