Tagi

, , , , , , ,

Po dniu pełnym pracy niesamowicie miło wejść do domu, w którym czeka na Ciebie ukochany mężczyzna. I do tego z przepysznym obiadem, który przywołuje swoim smakiem upalne lipcowe dni…
Przepis podpatrzony został nadmorskim barze Skorpion, w którym zajadaliśmy się przysmakami ze świeżych ryb. Po kąpielach słonecznych i moczeniu nóg w lodowatej wodzie nic nie mogło smakować lepiej! A może warto też poczuć wakacje w środku zimy?

maleSkładniki i przygotowanie (dla 2 osób):

  • 2 filety z dorsza (ok. 150-200 g jeden)
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dorsza przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, odstawić na 10 minut. W międzyczasie pokroić pomidory na grube plastry, cebulę w piórka.
Na jednym talerzu roztrzepać jajko, na drugim wysypać odrobinę mąki. Dorsza najpierw obtoczyć w jajku, a następnie w mące. Na patelni mocno rozgrzać olej (niezbyt głęboki) i smażyć rybę ok. 5 minut z każdej strony. Następnie odsączyć z tłuszczu papierowym ręcznikiem.
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Filety ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Na wierzchu posypać warstwą żółtego sera, wyłożyć cebulę i pomidory i resztę żółtego sera na wierzch. Zapiekać ok. 10 minut do całkowitego rozpuszczenia i zapieczenia sera.

Smacznego! Karla i Łukasz